Een humoristisch verhaal waarin de verschillende gedragsstoornissen en leerproblemen van de kinderen op een positieve manier worden omschreven. Grappig is dat de namen van alle kinderen uit de Kanjer-klas met een K beginnen. Met illustraties in zwart, grijs en paars die het verhaal op een originele manier aanvullen.

Eefje Buenen / NBD Biblion over De Kanjerklas

De Wisseltante is helemaal van deze tijd. Temidden van alle discussies rond de bezuinigingen in het onderwijs (over PGB en passend onderwijs) en de jeugdzorg, is dit kinderboek een sympathiek pleidooi voor het 'ontlabelen' van kinderen. Auteur Hilda Algra laat zien dat kinderen die anders zijn, niet altijd een probleem vormen. (...) Grappig bovendien en met een gezonde moraal. Het is goed zoals je bent.'

Jacqueline Eckhardt, Ouders Online
13 februari 2012

Wanneer er een schildpad ontploft, snappen de kinderen ineens wat er aan de hand is.

Kiind.nl over De wisseltante:

'Net als 'De Kanjerklas' leest het voorleesboek lekker weg. Ook kinderen die zelf lezen kunnen er prima mee uit de voeten. Het gewissel in de klas levert hilarische situaties op. Mijn kinderen moeten dan ook regelmatig gniffelen en lachen om de verhalen. Omdat er nogal wat raadsels opgelost moeten worden, is het boek soms ook spannend.'

Kiind.nl, september 2012

Lees de hele recensie op Kiind.nl

Kiind.nl over De Kanjerklas:

"De kracht van het boek zit hem erin dat er geen een keer gebruik wordt gemaakt van etiketjes en labeltjes terwijl deze door de duidelijke beschrijving wel heel herkenbaar zijn. De geweldige illustraties ondersteunen dit alleen maar. Geen vooroordelen en stigma’s dus, maar grappige en eerlijke beschrijvingen van kinderen met een rugzakje. De eigenschappen die meestal als problemen worden neergezet zijn in dit boek ineens de geheime wapens van de kinderen, die ze hard nodig hebben wanneer de juf zo gek gaat doen dat ze niet eens meer les kan geven.

Het boek leest lekker weg en is dus voor iets oudere kinderen uitermate geschikt om zelf te lezen. Dankzij de korte en overzichtelijke hoofdstukken is het ook een prima boek om voor te lezen, bijvoorbeeld in de klas. Op die manier kan op een ontspannen en plezierige wijze aandacht worden besteed aan klasgenoten die misschien ook op hun eigen manier een kanjer zijn."

Lees de hele recensie op Kiind.nl

Over De Kanjerklas:

De klas van juf Karin zit vol met Kanjers. Hun namen beginnen allemaal met een K. Iedereen kan weer iets anders. Met humor omschrijft Algra verschillende leerstoornissen en gedragsproblemen. Taalgrapjes komen veelvuldig voor.

Het boek laat ouders en leerkrachten met een kwinkslag kijken naar probleemsituaties rondom kinderen. Voor kinderen is het een grappig verhaal waarin gaandeweg duidelijk wordt dat elk talent positieve maar ook lastige of vervelende kanten heeft. Datzelfde kan gelden voor het begrijpen van de taalgrapjes. Voor kinderen die moeite hebben met figuurlijk taalgebruik zal soms enige uitleg nodig zijn. Tegelijkertijd zijn deze taalgrapjes en de moeite met begrip ook zo kenmerkend voor sommige sociale problemen die een paar kanjers hebben.

Op het moment dat de omschrijving van leerstoornissen vervelend dreigt te worden, krijgt het verhaal een wending en blijken niet de kinderen een probleem te hebben, maar juf Karin. Door alle bijzondere talenten samen te gebruiken, weten de kanjers uit de kanjerklas een uitweg te vinden uit hun problemen. Lachen werkt bevrijdend. Zelfs een kort lontje hebben, blijkt uiterst effectief.

De verhaallijn mag dan pure fantasie zijn, in elk hoofdstukje zitten wel degelijk praktische kenmerken of tips verscholen: uitleg over stotteren, persoonlijke ervaringen met overgevoeligheid voor geluiden, moeite met non-verbale communicatie of het ongeloof in eigen kunnen van een dyslecticus. Samen vormen ze een bruikbaar boek om voor te lezen in de groep. Desgewenst kan het verhaal aanleiding zijn om verder over leerproblemen door te praten. Maar ook zonder dat pedagogische aspect is het verhaal grappig en verrassend genoeg om in een adem met een grote glimlach uit te lezen!

Ineke Dolfsma-Troost, onderwijskundige